Intervju med forfatteren av boken «En halv meter lavere, et hode høyere»

Lot seg tidlig imponere av Martin

Lasse Lønnebotn kan fortelle at ideen til boka var forlagets, Vigmostad & Bjørke, og det var redaktør for sakprosa Guro Havro Bjørnstad, som tok den første kontakten med Martin. Da Martin var positiv til bokideen, spurte redaktøren om Lønnebotn ville forfatte boka.

  • Deretter møtte Guro og jeg Martin første gang i midten av august 2017, mens han ennå var på Ahus. Martin ga raskt et imponerende inntrykk på meg, han var veldig tilstede, ærlig på hvor vondt det var for ham særlig at fotballkarrieren  var over- og samtidig offensiv. Han skulle få livet sitt tilbake

Hva motiverte deg til å skrive boken og var målet bak boka?

  • Det var lett å si ja til å skrive boka. For det første har jeg spilt fotball selv i mange år for Frigg Oslo FK og kan identifisere meg med det livet; miljøet i garderoben, følelsen av å spille en god kamp, være en del av et lag, vokse som spiller og menneske. For det andre var tanken at bokas prosjekt skulle være å følge Martin i ett år etter ulykken, og da jeg så hans positive og offensive innstilling tenkte jeg at det ville bli en spennende prosess å følge. Og det har det vært. Målet med boka er først og fremst at en leser skal synes at den er interessant og lettlest, i tillegg er det fint hvis boka vil inspirere andre som har vært utsatt for traumer eller alvorlige tilbakeslag i livet. Kanskje kan Martins historie være en drivkraft for andre i en vanskelig livssituasjon. 

Alt har ikke vært dans på roser for Martin i året som har gått

Forfatteren er klar på at den største utfordringen med å skrive boken var å få nok tid med Martin. For selv om han var offensiv og klar for å kjempe seg tilbake til livet, har han hatt flere tunge stunder der han helst bare vil være alene eller sammen med familien. Flere avtaler mellom dem ble enten utsatt eller avlyst, særlig i tiden mellom november og februar, da Martin hadde det tøft.

Utfordringen ellers har vært å klare å komponere historien godt nok. Lønnebotn ønsket å dra ut dramaet på Kos og fortelle i detalj om det menneskelige kaoset og alvoret, og vekselsvis gjøre en leser kjent med Martin gjennom viktige opplevelser i hans liv. Og peke framover mot resten av hans reise.

  • Fortellermessig har det var den store utfordringen, å dra disse trådene i havn på en måte som gir flyt i lesningen. Det har vært krevende men også gøy, slå Lasse Lønnebotn fast.

Fått tilgang til det meste i og rundt FUVO

Hvordan har prosessen vært?

  • Det har vært et svært interessant år. Jeg er svært takknemlig for tilgangen jeg har hatt til familien; far og mor Jarle og Hilde i første rekke. Til arbeidsgiveren Bilsenteret og sjefen der, Thorolf. Og ikke minst FUVO, der både formann Tom Hagen og A-lags-trener Ørjan Heiberg har vært svært samarbeidsvillige. Jeg har vært med på FUVO årsfest, jeg har vært i garderoben før kamper og fått utrolig gode arbeidsbetingelser av menneskene i klubben. Det er lett å forstå hvorfor Martin roser FUVO opp i skyene, det er en klubb med mange bra folk. Og selvsagt var det interessant å dra tilbake til Kos sammen med Martin og Sebastian Wang, som er bokas avslutningskapittel. Bare det at Martin ville bli med tilbake var fabelaktig, og jeg tror de dagene på Kos ett år etter at han nesten døde i ruinene der nede løfter boka flere hakk. Og gir boka en perfekt avslutning. 

Dette er den første «ordentlige» boken som forfatteren så fint sier det selv, har skrevet. Han har vært redaktør for andre bøker og skrevet oppdragsbøker, som for eksempel fotballklubben Friggs 100-årsjubileumsbok, men dette er strengt tatt hans bokdebut. Han sier at det har vært ufattelig interessant og lærerikt, og har gitt han mersmak til å skrive flere bøker. Det hjalp også på at han har hatt et proft forlag i ryggen og en fantastisk flink redaktør.

Til daglig jobber Lasse Lønnebotn som frilansjournalist, og skriver blant annet jevnlig for Dagbladet Magasinet og Dine Penger. Opp gjennom årene har han møtt en del mennesker i krevende livssituasjoner og prøvd å skrive saker som vil berøre og engasjere, men møtet med Martin overgår alt han har opplevd gjennom 20 år som skrivende. Han er unik. Og det skal bli spennende å se hva han gjør med resten av livet. Han er god til å sette seg mål og nå de.

  • Til slutt må jeg si at jeg aldri har opplevd noen som har gitt en klubb så mye fantastisk gratisreklame som det Martin har gitt FUVO. Han har stilt på TV i FUVO-skjorte, sagt at klubben «ikke er en fotballklubb, men et lokalsamfunn» og vist FUVO fram til mange tusen mennesker som nok aldri har har hørt om Funnefoss/Vormsund før. Den reklamen er verdt mer enn ti annonsesider i VG og reklametid på TV. Han kunne, i den situasjonen han var i, hatt all oppmerksomhet rettet innover, mot seg selv, men helt siden den første tiden på Ahus har han løftet FUVO fram i lyset. Hvis ikke det rører et klubbhjerte, er det ingenting som gjør det, sier en meget entusiastisk Lasse Lasse Lønnebotn til Nesfotballen, dagen før boklanseringen.

 

Denne artikkelen er sponset av

#Nesfotballenbloggno #MartinSkolbekken #LasseLønnebotn #Forfatter #Enhalvmeterlavereethodehøyere #Nesfotballen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg