Del 1: FUVO starter gatelag

Starter med et sitat fra FUVO-leder Tom Hagen foran presentasjonen:

  • Dette er kanskje det største løftet i klubben noensinne, det inkluderer det nye kunstgresset og tribunen som ble gjort i stand i 2020.

FUVO har ved flere anledninger hatt personer som har sonet for små overtredelser i arbeid. Klubben har også flere partnerskapsavtaler med Nes Kommune i form av utleie av klubbhus til Nes Kommune ved Dagavdelingen hver torsdag og Neskafe FUVO hver fredag.

Det har vært viktig for klubben å få alle som stikker en tur innom klubbhuset på món til å føle seg velkommen, uansett hvor man kommer fra og hvilken bakgrunn man har.

For ca to år siden dukket tanken opp om å starte eget gatelag. Etter hvert har tanken blitt til noe mer og initiativtaker Stein Vågnes kunne onsdag 3.mars presentere et opplegg de har stor tro på.

  • Fotballstiftelsen drifter i dag stiftelsen Gatelag og de har en definisjon av hva et gatelag er:
  • Organiserte aktivitet for rusavhenige eller tidligere rusavhengige. Fotball er ikke målet, det er bare midlet. Det er ikke det som er viktig, skal ikke skape noe profflag, skal ikke skape noe divisjonslag. Det er midlet for å samle gjengen og prøve å ta et steg ut, slo Vågnes fast.

Bakgrunn

Fredrikstad FK startet som første toppklubb opp med gatelag for rusmiddelavhengige allerede i 2011. Prosjektet ble en stor suksess med svært mange positive ringvirkninger, både for klubben og for deltakerne selv. Fredrikstad la plattformen til videre satsing for Fotballstiftelsen og ble en mal for de andre klubbene. I 2013 etablerte både Stabæk og Asker fotballag for rusmiddelavhengige. I dag er hele 22 klubber tilknyttet Fotballstiftelsen og driver fotballaktivitet på dagtid for rusmiddelavhengige.

Fotballen har en enorm kraft. Den er inkluderende og engasjerende. Toppfotballen ønsker å bruke sin posisjon til å utgjøre en forskjell for en svært vanskeligstilt gruppe i samfunnet. Målet er å skape en bedre hverdag for utøverne.

Idrettens aktivitetsfokus og inkluderende vesen vil kunne medvirke til bedre helse, psykisk og fysisk, og ernæringsmessige gevinster for rusmiddelavhengige. Dette vil gi økt mestringsevne og medborgerskap for den enkelte og på sikt også få deltakerne i prosjektet tilbake i en jobb.

Aktivitet
Gatelagene er et lavterskeltilbud for mennesker med rusrelaterte lidelser, uavhengig av kjønn, etnisitet og seksuell legning. Alle som har eller har hatt utfordringer knyttet til rus kan delta. Vi skiller ikke mellom jenter og gutter og har ingen aldersgrense. Alle er velkommen!

Klubbene arrangerer to til tre treninger på dagtid i uken. Trenerne er kvalifiserte fotballtrenere, mange med svært lang bakgrunn fra fotballen. Det serveres mat i forbindelse med hver trening og kamp, og spillerne får tilgang til garderober, fasiliteter og en varm dusj. Klubben holder alle spillerne med nødvendig fotballutstyr.

Det arrangeres også felles sosiale aktiviteter utenom treningene.

Flere spillere har gradvis kommet seg ut i arbeidet gjennom prosjektet. I 2016 intensiveres arbeidet med å etablere system for arbeidstrening for utøvere som er motivert og klar for å ta steget inn i arbeidslivet. 2019 var et rekordår for Gatelagene, da 58 spillere fant veien helt eller delvis til arbeid og 20 gjeninntok  plassen på skolebenken.

Det er i dag 21 deltakende lag fra toppklubbene på herresiden som nå tilbyr fotballaktivitet på dagtid for rusmiddelavhengige. Gatelagsprosjektet er definert som toppklubbenes viktigste felles samfunnsprosjekt og antall lag vil dermed gradvis øke i takt med at stiftelsen styrker sine økonomiske rammebetingelser.

 

Her kan du lese litt om de 21 andre lagene 

 

Denne artikkelen er sponset av

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg