Kjedet seg i skoletimen – gjorde et par feil tastetrykk = vant over en million
Det å levere en tippekupong, lotto- hestekupong for en hundrelapp eller to er noe som mange av oss har gjort mang en gang, ja til og med gjør hver uke. For enkelte så holder det ikke med en hundrelapp og det blir etter hvert en besettelse. Det å tro at man har god kunnskap om noe, og det å vinne mye penger i løpet av kort tid, gjør noe med deg. For Ørjan Hopen startet det som for mange unge, med litt fotballtipping på lørdagene, men som utviklet seg i gal retning.
- «Ein dobbeltime med norsk, der dansk diktanalyse var hovudmålet, har aldri frista for andre enn spesielt interesserte. Det skulle vise seg at desse timane skulle bli det eg huskar best i frå tida mi på vidaregåande skule. Godt plassert, som vanleg, bakerst i hjørnet i klasserommet sat ein noko umotivert fotballspelar.
Et par feil tastetrykk og plutselig satt videregåendeeleven igjen med en gevinst på over en million kroner.
Startet som 8-åring
Dette er historien Ørjan Hopen starter sitt foredrag med. En gutt som startet med spill allerede som 8-åring, og som hadde interesse og stor kunnskap om stort sett all idrett, det være seg fotball, håndball, ski, hopp, kombinert, curling, hest, you name it. Han opparbeidet seg så stor kunnskap at han trodde han hadde bedre greie på idrettene enn de som satte oddsen.
Etter hvert tok spilleavhengigheten hans helt over og han brukte store deler av døgnet til spilling. Innimellom vant han, men disse pengene fikk fart på vingene, og han begynte å låne av kamerater og slekt.
- Jeg svidde av millionen jeg vant på ca to uker. Kr 200 000,- brukte jeg på å betale ned gjeld, de resterende brukte jeg på spill.
Hopen forteller at den største innsatsen han satte var kr 80 000,- på en førsterunde kamp i fotball.
Endte opp avhengighetsklinikk i England
Ørjan Hopen spilte toppseriefotball for Sogndal, spilte på yngres landslag, men fokuset hans var hvordan få penger til neste spill. Etter hvert tok det over livet hans og han fikk en psykisk knekk. Til slutt åpnet han seg delvis for Sogndal-trener Eirik Bakke, som i 2012 fikk sendt han til en klinikk for avhengighet i England. Dessverre var ikke unggutten, som da var 20 år, klar for dette.
Det var først i januar 2018 at han sa stopp til alt spilling. Da vi spurte om hvorfor han stoppet da, så hadde han ikke noe godt svar.
- Jeg har holdt opp i perioder før, men sprukket. Etter noen måneder uten spilling, så hadde jeg ikke det samme suget, og sånn har det fortsatt til i dag.
Sluttet å spille i januar 2018
Han føler på sviket han har påført familie, som gang på gang har ryddet opp etter han og ikke minst kameratene som han lånt penger av, men som han ikke har betalt tilbake.
Det han angrer mest på og som er hans store oppfordring er at man må tenke over konsekvensene over valgene man gjør i livet. Ikke bare tenke i nuet, men også over at det går ut over andre enn bare deg selv.
——–
Her en liten filmsnutt hvor Ørjan Hopen forteller om da han vant 130 000 euro(litt over en million kronner)
Bortekamp er en frivillig organisasjon som arbeider med spilleproblemer. Vi har fokus på både pengespill og dataspill. Bortekamp sin historie startet som et prosjekt med fotballspilleren Ørjan Hopen i hovedrollen.
Gjennom noen intense og nære måneder lærte vi mye om selve avhengigheten og årsakssammenhenger. Vi fikk også et innblikk i hvordan Ørjan jobbet mentalt med å overvinne trangen til å gamble. Denne reisen er starten på Bortekamp som en frivillig organisasjon som ønsker å hjelpe flere.
Vår visjon er å gi flest mulige med spilleproblemer og deres pårørende den tapte livskvaliteten tilbake. Våre verdier er medmenneskelig, innovativ og målrettet.
Informere
Spillavhengighet er et tabubelagt tema. Kunnskapen om spillavhengighet i samfunnet er lav.
Vi vil fjerne tabuene og øke kunnskapen om spillavhengighet.
Dette gjør vi gjennom å holde foredrag i bedrifter og på konferanser, fortelle historiene til de avhengige og deres pårørende.
Forebygge
Kunnskap forebygger. Vi ønsker å forebygge spilleproblemer gjennom kunnskapsoverføring til målgrupper av barn og ungdom som kan utvikle spilleproblemer. En av målgruppene er idrettsungdom.
Utvikle
I samarbeid med sterke fagmiljø og SuperEgo har vi startet utviklingen av en app som skal gi hjelp til de som har spilleproblemer eller har blitt avhengige. Lanseres høsten 2019.
Behandle
I samarbeid med markedets beste rådgivere og behandlerapparat kan vi etterhvert tilby et helhetlig hjelpeprogram for de avhengige. Vi kaller det Bortekamp-metoden.
Har du lyst å lese mer om bortekamp så er det bare å ta en titt her https://www.bortekamp.no/
Denne artikkelen er sponset av