Forhåndsinfo før cupkampen mellom FUVO og Sarpsborg 08

 

DAVID MOT GOLIAT

Kort info om Sarpsborg 08 sin historie

Fotballen i Sarpsborg-distriktet har historie tilbake til 1903, da Sarpsborg FK ble stiftet. Sarpsborg FK og Sparta har til sammen vunnet 7 cupmesterskap, det siste så langt tilbake som 1952.

I perioden mellom 1974 og 2010 hadde ikke Sarpsborg noe lag i den øverste divisjonen i norsk fotball. I 1999 startet derfor alle de 16 fotballklubbene i Sarpsborg-distriktet et samarbeid med arbeidstittelen “Klubben 2000”. Målet var å etablere et best mulig fotballag i distriktet. Etter mange år og med flere navnbytter endte man til slutt opp med ”Sarpsborg 08 Fotballforening” i 2009

Etter en trang start rykket klubben opp til Eliteserien i 2010, men rykket ned igjen året etter, for så å rykke opp igjen i 2012. Siden 2013 har Sarpsborg 08 spilt på øverste nivå. De nådde cupfinalen for første gang i 2015 hvor de tapte 2-0 for RBK. To år senere oppnådde klubben sin beste sesong med å ende som nr 3 i Eliteserien og igjen nå cupfinalen. Dessverre stod LSK i veien i en match de tapte 3-2. Med gode prestasjoner i 2017 så ble det et europacupeventyr i 2018 med mange gode resultater.

De siste årene har klubben endt midt på treet med to 8.plasser, men med 1-2 seier borte mot LSK 16.mai, så klatret de helt opp på 4.plass. I cupen så er så er de ute etter en revansje etter fjorårets fadese da laget først sli Østsiden 7-0 i første runde, men gikk på en skikkelig smell da de tapte 1-0 for Moss i andre runde.

Første møte med Østfoldfotballen siden 1983. Da het lagene Rakkestad, Slitu og Ørje

FUVO har aldri møtt Sarpsborg 08, ei heller noen av de 16 samarbeidsklubbene som var med å stifte klubben. Litt merkelig siden FUVO er inne i sin 20.sesong i 3.div /NTL de siste 22 årene. De har tross forholdsvis kort reisevei aldri møtt et lag fra Østfold i seriesammenheng.

I 1.runde i cupen for åttende gang

FUVO har ikke hatt for vane å spille første ordinære runde i NM, men sju ganger før har man klart ”bragden” Første gang var i 1953 hvor man tapte 0-4 for toppserieklubben Strømmen. Så gikk det 30 år før man møtte den daværende Eliteserieklubben Kongsvinger til et spennende oppgjør som endte med 0-1 tap. Tredje gangen FUVO nådde 1.ordinære runde var i 2006. Denne gangen het motstanderen Moss og spilte på nest høyeste nivå. Da Øystein Julsrud banket inn sitt andre mål på et knallhardt frispark og reduserte til 2-3, var det plutselig litt spenning i kampen, men helt på tampen fastsatte Mossingene sluttresultatet til 2-4.

Nå ble det også kortere perioder mellom hver gang FUVO kvalifiserte seg. 1.mai 2011 satte klubben publikumsrekord. Hele 1808 tilskuere tok turen til Funnefoss gress for å overvære oppgjøret mellom FUVO og LSK som endte 0-3.  I 2015 tapte man 1-3 for Kongsvinger og året etter så gikk man på et knepent 2-3 tap for Asker. Siste gangen FUVO spilte med de store gutta var i juli 2021, da møtte man LSK til FUVOs første offisielle kamp på 21 mnd grunnet korona. Det endte med 0-4 tap.

To lag i god form

FUVO har startet sesongen i overkant av hva mange trodde med tre seire og tre tap og en 5.plass på tabellen etter seks kamper. Laget kjempet godt, men måtte se seg slått med 0-1 for serieleder Eidsvold Turn i den forrige hjemmekampen, som for øvrig var årets første gresskamp. For litt over en uke siden klinket FUVO til med årsbeste da de slo Spjelkavik 0-4 på bortebane. I den kampen måtte man klare seg uten Oliver Nøvik, men han er forhåpentligvis klar til cupmatchen. Utover det så er det bare Erik Nymoen som ikke er klar for spill.

Sarpsborg 08 er meget store favoritter, men liten tue har veltet stort lass før. Man må ikke gå lenger tilbake enn i 2022, da Sarpsborg 08 røyk ut av cupen i 2.runde etter tapt for PostNord-laget Moss. Cup er cup  osv, men alt annet enn en komfortabel Sarpsborg 08 seier vil overraske de aller fleste.

Sarpsborg 08 ligger på 4.plass i Eliteserien etter sju spilte kamper. De er sammen med Bodø/Glimt det eneste laget som har spilt fire bortekamper og som ennå har til gode å tape. De står med seks kamper uten tap. I de to siste kampene, rett før cupfinalen så klinket Sarpsborgs 08 med å slå Slå Brann på hjemmebane og LSK på bortebane..

FUVO må med andre ord passe på å ikke undervurdere gjestene fra Østfold 🙂

 

Det blir nok ikke like mange som mot LSK i 2011 da hele 1808 tilskuere fant veien til Funnefoss gress, men det er lov å håpe at hele Nes kommer og støtter opp om flaggskipet i bygda

Denne artikkelen er sponset av

Fjelds FM mat

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg