FUVO går for miljøvennlig kunstgressbane

Det 14 år gamle kunstgresset til FUVO trenger sårt å bli byttet ut. Allerede i fjor høst startet klubben arbeidet med teste ut forskjellige typer kunstgress og om man skulle gå for gummigranutalt eller et miljøvennlig innfyll. Etter flere tester og vurderinger gikk klubben for det miljøvennlige. Vi har tatt en prat med leder Tom Hagen for å høre hans vurderinger.

Hagen mener Nes Kommune bør dekke minimum 1/3

Det er flere instanser som har vært på banen og sagt at det vil bli forbudt med gummigranulat i løpet av kort tid. I den forbindelse hadde klubben i fjor høst et møte med lederne i de forskjellige partiene i Nes. Hva fikk dere ut av det møte og hva håper dere politikerne vil kunne hjelpe til med?

 • Vi fikk en hel del ut av møtet, og opplevde oppriktig engasjerte og lyttende politikere som var opptatt av alternativer til gummigranulat. Vi forventer at politikerne og Rådmannen sammen dekker minimum 1/3 av den totale kostnaden for anleggsutviklingen med blant annet bytte av kunstgress og lys. Nå mener jeg personlig at kommunen må dekke minimum 1/3 av all bygging og rehabilitering av anlegg, for Nes kommune har sluppet veldig billig unna i veldig mange år. Bygging og drift an idrettsanlegg er en offentlig oppgave, men denne oppgave har idrettslagene i Nes gjort for Nes kommune i flere generasjoner nå, sier Hagen til Nesfotballen.

Dere har gummigranulat i banen fra før av. Hva er grunnen til at dere denne gangen går for en miljøvennlig innfyll? Erfaringsmessig er det dyrere med miljøvennlige tiltak.

 • Tiltakene vi måtte gjort rundt bane og på anlegget dersom vi hadde valgt gummigranulat som innfyll denne gangen også, hadde blitt minst like dyr, kanskje dyrere, enn totalen for pakken vi har valgt nå. En del ting, slik som blant annet miljøet, kan heller ikke måles i penger. Vi ønsker nå å ta vår del av miljøansvaret, og i tillegg vil vi nå ligge i forkant av både utvikling og eventuelle forbud som med stor sannsynlighet vil komme i løpet av få år.

Det gamle kunstgresset blir sendt til Danmark for resirkulering

Leverandøren av det nye kunstgresset, Unisport, skriver i en pressemelding at FUVO vil få installert en fullstor bane og en mindre bane. På begge de nye banene til klubben vil gummigranulatet byttes ut med et belagt mineral, og et system hvor alle komponentene er 100% resirkulerbare. Den nåværende banen vil transporteres av leverandøren til det godkjente mottaket i Danmark for resirkulering. I sammenheng med dette vil klubben også få et sertifikat som sikret at det gamle kunstgresset er tatt hånd om på best mulig måte.

Banen vil bli brukt som utstillingsbane for andre klubber og kommuner

Klubben vil med dette miljøvennlige kunstgress-systemet være en av de første i Norge. Vil dette være med å sette FUVO og Nes på kartet?

 • Ja, utvilsomt. Vi har allerede hatt henvendelser fra flere andre klubber som vurderer samme type kunstgress-system. FUVO har også signert en samarbeidsavtale med Unisport Scandinavia, som gjør at FUVOs bane vil kunne brukes som en type utstillingsbane for andre klubber og kommuner.

Over til noe som er like viktig. Hvordan vil spillerne merke forskjell på gummigranulat kontra det miljøvennlige?

 • Ikke annet enn langt mindre kjeft av de hjemme for all gummigranulaten de drar med seg i sko, klær og bager. Nå vil de kun oppleve denne kjeften etter bortekamper. Jeg tipper alle FUVO-spillere og motstandere vil smile trill rundt etter å ha spilt på en ny og myk kunstgressbane kontra den de har spilt på de siste årene, forteller en smilende FUVO-leder til Nesfotballen.

Hagen sier til Unisport (ref pressemeldingen) at han er veldig fornøyd med å ha valgt ett miljøvennlig kunstgress-system, som også er fantastisk bra å spille på. Etter at Stjørdals-Blink som en OBOS-liga klubb valgte denne løsningen, er vi trygge på vårt valg. En viktig årsak er at kunstgress-systemet er godkjent av FIFA for både bredde og toppfotball, og at dette kunstgress-systemet har desidert minst mengde plast av alle systemer i markedet, forteller leder i FUVO, Tom Hagen.

Levrandøren sier seg svært fornøyd med sin nyvinning og ser nå at klubbene tør satse på miljøvennlige alternativer når de kan vise til gode tester og referanser.

Hva konkret skal gjøres i løpet av noen korte sommermåneder før fotballen forhåpentligvis begynner å rulle i starten av august?

 • Gjerdet rundt kunstgresset ble tatt ned forrige uke, og nå under langhelgen skal de gamle lampene tas ned og asfalten rundt banene skal fjernes. Neste helg skal vi støpe leggekant til kunstgressbanene og sette opp nye gjerdestolper. 19. juni tar vi opp det gamle gresset og i månedsskiftet juni/juli starter vi legging av de nye banene. I tillegg skal vi bygge ny tribune med tak ved kunstgressbanen, male klubbhus og veranda, bygge en kiosk med tv-tårn ved hovedbane og sette inn nytt flomlys rundt kunstgressbanen.

Legging av nytt kunstgress, bytte av flomlys, bygging av ny tribune ved siden av kunstgressbanen ++ er ikke gjort uten at klubbens medlemmer må påberegne seg å bruke noen timer på dugnad. Tom Hagen synes det er vanskelig å beregne både totalpris og antall dugnadstimer, men kommer med et raskt anslag på et par tusen dugnadstimer og kostnad på ca 7 millioner for baner, lys og tribune.

I en femårs periode, fra 2006 til 2011, la klubben både kunstgressbane og et bygget ut klubbhuset til totalt 1020 kvadratmeter. Dette innebar totalt 17 000 dugnadstimer, fordelt på 10 000 på klubbhuset og 7000 på banen. Det er litt mindre jobb på banen nå, men det er igjen tid for klubbens medlemmer å stå opp og gjøre en innsats for klubben slik at også fremtidens barn har en trygg og god plass å kunne drive idrett på.

Her kan du lese hele pressemelding fra Unisport

Ole Henrik Pedersen fra Unisport og Tom Hagen fra FUVO

 

Denne artikkelen er sponset av

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg