Overtrening vs overbelastning leserinnlegg av Ole Jonny Gigernes

Ådne Gigernes la ut følgende melding på sin instagram-konto

Da er sesongen over for alle etter at korona viruset satte en brå stopper for alle renn! For min del var sesongen over etter Norges Cup rennene på Lygna i januar. Kroppen spilte ikke på lag og alt var bare tungt. Tester viste at overskuddet var borte og mer trening og konkurranser ville bare kjøre meg lengere ned i kjelleren. Tester viste at den fysiske formen var bra i starten av desember og planen var å legge inn en superkomp treningsperiode i desember inn mot Scan Cup på hjemmebane. Det viser seg nok i ettertid at denne perioden ble litt for hard og at jeg i tillegg ikke hadde med nok overskudd inn i perioden. Slapp opp på treningen og gikk noen renn, men det var blytungt og seigt og det løsnet ikke… Så etter Norges Cup på Lygna ble håndbrekket dratt på og jeg tok helt treningsfri en stund. Bygget gradvis opp igjen etter det og begynner nå å nærme meg mengden av en normal treningsuke for meg. Tett samarbeid med Sondre og pappa, så er treningsopplegget satt opp for få dager av gangen. For så å gjøre opp status før ny periode blir satt. Det nærmer seg nå 1.5 og ny sesongoppkjøring og da skal jeg være klar!

 

I etterkant av innlegget har vi vært så heldig å få et detaljert innlegg fra Ole Jonny Gigernes, som i klarhet forteller forskjellen på overtrening vs overbelastning

Overtrening vs overbelastning

Overtrening eller overbelastning er noe vi fra tid til annen hører om enten på nett eller i sports sendingene på TV. Er det virkelig mulig å trene så mye at kroppen nesten blir syk av det? Ja det er mulig og ikke bare av toppidrettsutøvere, det kan skje alle på de fleste nivåer. Selv voksne trimere som satser på å gjennomføre eller ta merke i Birken kan gå på en trenings smell. Alle kan oppleve dette på sitt nivå.

Men hva er forskjellen på overtrening og overbelastning? Disse betegnelsene brukes litt om hverandre, men det er viktig å skille på det. Men det er i utgangspunktet ikke så lett å skille eller se forskjell på de to tilfellene når man først oppdager at kroppen ikke helt spiller på lag.

Men for å ta overbelastning først så er det noe en utholdenhets utøvere og langrennsløpere som jeg kjenner mest til påfører seg selv i gitte perioder for å fremme en form til en gitt periode. Her brukes også ord og uttrykk som superkompresjon eller superkomp ofte. Dvs at man før et mesterskap eller før en viktig rennperiode kjører en bolk med mye mengde og en viss mengde og type hardøkter. Rett og slett for å bryte ned kroppen. Og når denne bolken er over, så slipper man opp på treningen og kjører en annen type hardøkter så vil formen gradvis komme. Så gjelder det å time dette på en måte slik at man er på «høyden» da det er viktig å være i form. Inn i en slik superkompresjons periode eller overbelastnings periode er det svært viktig at man går inn i perioden med godt med overskudd og uthvilt kropp. Og igjennom perioden har streng intensitet styring i treningen. Alle har nok hørt langrenns utøvere si noe som; «Jeg har ikke sluppet opp på treningen ennå», dvs at de er inne i en periode hvor de fortsatt kjører mye trening. For løpere som trener på elite nivå så er dette en ekstremsports øvelse som er bundet med risiko. Men om man treffer på opplegget, så er oppsiden stor. Treffer man ikke med opplegget, så kan fort utøveren være ute av form i 1-3 måneder.

Overtrening eller også feiltrening er en diagnose man egentlig først kan sette etter at det har gått litt tid etter at man har opplevd at kroppen over tid ikke svarer på trening. Når hvile tiltak og overskudds tiltak ikke hjelper gradvis og tilstanden vedvarer over tid er det mer sannsynlig at det er overtrening eller feiltrening som ligger bak. Og om man skulle være overtrent eller feiltrent i tillegg til kjører på med en overbelastnings periode som et forsøk på å komme i form, vil trappen ned i kjelleren være bratt og kanskje enda lenger å komme opp igjen. For dessverre så er det ofte slik at når man føler seg i dårlig form, så kjører man på med enda mer trening av samme art i et forsøk på å komme tilbake i form. Men realiteten er at man kjører seg bare enda lenger ned.

 

Ole Jonny og Ådne Gigernes

 

Del 2 kommer lørdag

 

Denne artikkelen er sponset av

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg